Το κρασί και το τυρί είναι προϊόντα ζυμώσεων και τα αρώματα που έχουν τα οφείλουν στην ζύμωση, στην ωρίμανση αλλά και στην συντήρησή τους. Οι πρωτεΐνες του τυριού όταν έρθουν σε επαφή με τις τανίνες του κρασιού μειώνουν την στυφή αίσθηση και την πικρή γεύση, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους να είναι όχι μόνο επιθυμητός αλλά και απαραίτητος! Συμπληρωματικά, το ποσοστό των γλυκών συστατικών του τυριού,τα οποία είναι αμινοξέα που παράγονται κατά την διάσπαση των πρωτεϊνών στο στάδιο της ωρίμανσης, είναι το βασικό κριτήριο για το ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο τυρί.

Οι κατηγορίες των τυριών είναι απεριόριστες όπως και αυτές των κρασιών. Με μια γενική όμως ματιά μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε, πολύ απλουστευμένα βέβαια, ποιο τυρί ταιριάζει με ποιο κρασί.

Αν κατατάξουμε τα τυριά και τα κρασιά με την ημερομηνία παρασκευής τους, μπορούμε να πούμε ότι τα φρέσκα κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με τα λευκά τυριά. Λευκά τυριά ήπια όπως μανούρι, ανθότυρο ή Mozzarella θέλουν ήπια λευκά κρασιά. Όσο πιο πικάντικο και αλμυρό είναι το τυρί μας τόσο πιο έντονη η γεύση και η οξύτητα του κρασιού που θα πρέπει να αναζητήσουμε. Κλασσικό παράδειγμα είναι η φέτα με την ρετσίνα! Υπέροχος συνδυασμός.

Τα πιο ώριμα κρασιά ταιριάζουν με λευκά ώριμα τυριά και όσο η διαδικασία της ωρίμανσης περιλαμβάνει βαρέλι, ξύλα και διάφορες άλλες ύλες που το γεμίζουν αρώματα, τόσο και τα τυριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα, καπνιστά και έντονα.

Έντονα αλμυρά τυριά θέλουν δίπλα τους κρασιά με υψηλή οξύτητα, ενώ τα πλούσια σε σώμα ερυθρά θέλουν λιπαρά κίτρινα τυριά.

Όπως και στα λευκά, παλαιωμένα ερυθρά κρασιά απαιτούν παλιωμένα κίτρινα τυριά, ενώ οι αφρώδης οίνοι θέλουν κρεμώδεις ποικιλίες.

Μια ακόμα ποικιλία τυριών που έχει που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι τα μπλε τυριά τα οποία συνδυάζονται εξαιρετικά με επιδόρπια κρασιά (γλυκά). Ο συνδυασμός αλμυρού με γλυκό είναι εξαιρετικός και έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Αν είσαι λάτρης του κρασιού, σε περιμένουμε στο Yialos, να κάνουμε συνδυασμούς που θα προκαλέσουν στον ουρανίσκο σου μοναδικές εμπειρίες και γευστικές απολαύσεις